ONA TILI VA ADABIYOT DARSLARIDA INTERFAOL METODLAR SAMARADORLIGI - Axmadjanova Nozima Asqarjon Qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur ishda ona tili va adabiyot darslarida interfaol metodlardan foydalanishning ta’lim jarayonidagi samaradorligi yoritilgan. Tadqiqotda interfaol metodlarning o‘quvchilarning nutqiy faolligi, mustaqil fikrlashi, ijodiy yondashuvi hamda muloqot ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Ona tili va adabiyot darslarida qo‘llaniladigan muhokama, guruhli ish, rolli o‘yinlar, muammoli ta’lim va klaster kabi interfaol usullar o‘quvchilarning darsga bo‘lgan qiziqishini oshirishi, bilimlarni chuqur va ongli o‘zlashtirishiga xizmat qilishi amaliy jihatdan asoslab beriladi. Shuningdek, interfaol metodlar orqali o‘qituvchi va o‘quvchi o‘rtasida samarali hamkorlik muhitini yaratish, dars jarayonini jonlantirish va ta’lim sifati hamda samaradorligini oshirish masalalari yoritib berilgan.