TOPINAMBUR ASOSIDA DIABETIKLAR UCHUN TABIIY SHAKAR O’RNINI BOSUVCHI SIROP OLISH TEXNOLOGIYASI - Sadulloyeva Umida Sherali qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada topinambur (Helianthus tuberosus L.) ildizmevalaridan diabetiklar uchun mo’ljallangan tabiiy shakar o’rnini bosuvchi sirop olish texnologiyasi yoritilgan.Topinambur tarkibidagi asosiy biologik faol modda- inulin ning texnologik jarayonda saqlanishi, uning gidrolizi,tozalash va kontsentratsiya bosqichlarining samaradorligi ilmiy asosda tahlil qilinadi.Tadqiqotda xom ashyoni tayyorlash, fermentativ parchalanish,filtrlash,vakuumda quyuqlashtirish hamda tayyor siropning kimyoviy ko’rsatkichlari o’rganilgan.Natijada glyukoza va saxaroza miqdori past, energetic qiymati kam, diabetiklar uchun xavfsiz bo’lgan tabiiy sirop olishning optimal texnologik rejimlari ishlab chiqildi. Olingan siropning oziq- ovqat sanoatida qo’llanish imkoniyatlari va sog’liq uchun afzalliklari asoslab berilgan.