UY SHAROITIDA “XITOY KICHIK MEVA QURITGICHI” MARKALI MEVA QURITGICHI YORDAMIDA XURMO (Species.) MEVASINI QURITISH TEXNOLOGIYASINI OPTIMALLASHTIRISH VA MAHSULOT SIFATINI BAHOLASH - Olimova Sabina Kamolovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada uy sharoitida keng tarqalgan “XITOY KICHIK MEVA QURITGICHI” modeli sun’iy quritgichdan foydalanib Xurmo (Species.) mevasini quritish texnologiyasining samaradorligi tadqiq etilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi – “XITOY KICHIK MEVA QURITGICHI” quritgichida xurmo mevasini quritishning optimal sharoitlarini (harorat, bo’lak hajmi, quritish vaqti) aniqlash, quritilgan mahsulotning sifat ko’rsatkichlarini (rang, ta’m, tuzilish,A vitamini va boshqa oziqaviy moddalar saqlanishi) baholash hamda ushbu texnologiyaning energiya samaradorligini baholashdir. Tadqiqotda ushbu modelning o’ziga xos xususiyatlari (8 ta poddon, 700 W quvvat, 35-65°C harorat oralig’i, 6 ta harorat rejimi, elektron boshqaruv) hisobga olingan holda, xurmo bo’laklarining turli o’lchamlari va quritish haroratlarining ta’siri o’rganilgan. Natijalar asosida “XITOY KICHIK MEVA QURITGICHI” quritgichida xurmo mevasini quritish bo’yicha eng maqbul texnologik parametrlar aniqlanib, amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.