CHAQALOQLARDA NEKROTIK ENTEROKOLITNI TASHHISLASH - Baymuratov Nemat Sadirdenovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Nekrotik enterokolit – bu muddatidan oldin tug‘ilgan yangi tug‘ilgan chaqaloqlarning eng xavfli va murakkab kasalliklaridan biridir. Zamonaviy tibbiyot amaliyotida ushbu kasallikni erta aniqlash, aniq tashxis qo‘yish va samarali davolash, chaqaloq hayoti uchun hal qiluvchi ahamiyatga ega bo‘lib qolmoqda. Buning uchun muhim jihatlar – kasallikni erta bosqichida aniqlash, klinik va laborator belgilarni puxta tahlil qilish, zamonaviy instrumental tadqiqot usullarini to‘liq va o‘z vaqtida qo‘llash sanaladi. Tashxis jarayonida chuqur klinik qarash, ko‘p bosqichli monitoring va har bir chaqaloq ahvoliga alohida yondashuv talab qilinadi.