QO‘QON VOHASI LANDSHAFTLARINING EKOLOGIK HOLATI SHAKLLANISHIDA YER OSTI SUVLARINING AHAMIYATI - F.S. Meliboyeva; D.M.Mehmonaliyeva (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Qo‘qon vohasida joylashgan So‘x yer osti suv konining hozirgi gidrogeologik holati, suv sathi va sifati o‘zgarishlari, shuningdek, bu jarayonlarning landshaft tizimlarining ekologik holatiga ko‘rsatgan ta’siri tahlil qilingan. 2017 yildan boshlab “Qo‘qon erkin iqtisodiy zonasi”da sanoat obyektlarining ko‘payishi yer osti suvlarining ifloslanish xavfini oshirgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, suv sathining pasayishi va suv sifatining yomonlashuvi natijasida landshaftlarning degradatsiyasi, tuproq unumdorligining pasayishi va o‘simlik qoplamining zaiflashuvi kuzatilmoqda. Maqolada ushbu salbiy oqibatlarni yumshatish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan.