LIVAN DAVLATINING FRANSIYA MUSTAMLAKACHILIGIGA QARSHI MILLIY-OZODLIK HARAKATLARI (1919-1943) - Alimxodjayeva Go‘zal Baxodirovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada 1919-1943-yillarda Fransiya mustamlakachiligiga qarshi Livan xalqining milliy ozodlik harakati ko‘rib chiqiladi. Livan davlati geografik, tarixiy va siyosiy aloqalari tufayli ko‘pincha Suriya birga o’rganiladi. Ikkala davlat ham Buyuk Suriya (Shom) tarixiy hududining bir qismidir. Asrlar davomida ular Usmonli imperiyasining bir qismi bo‘lgan. Birinchi jahon urushidan keyin ikkala davlat ham Fransiya mandati ostiga oʻtdi. Mamlakatlar umumiy chegaraga ega, bu esa yaqin iqtisodiy va ijtimoiy aloqalarga yordam bergan. Livan va Suriyaning Fransiya mustamlakachiligiga qarshi kurashi o‘zaro bog‘liq va umumiy maqsadlarga ega bo‘lganligi sababli maqolada ikki davlatning milliy-ozodlik harakatlari birga tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada 1925-yilgi qoʻzgʻolon va uning milliy harakat rivojidagi ahamiyatiga alohida eʼtibor qaratilgan. Maqolada 1930-yillardagi siyosiy kurash ko‘rib chiqilib, siyosiy partiyalarning vujudga kelishi va kurashning parlamentar usullariga o‘tishi tadqiq etilgan. Ikkinchi jahon urushi davri va Bishara al- Xuriy kabi yetakchilarning roli, shuningdek, 1943-yilda Livan mustaqilligidagi Milliy paktning tashkil topishi batafsil yoritib berilgan. Milliy ozodlik harakati muvaffaqiyatiga hissa qo‘shgan omillar va uning zamonaviy Livan jamiyati uchun qoldirgan merosi ham tahlil qilinadi.