OZIQ-OVQAT SANOATIDA PROBIOTIK MIKROORGANIZMLARNI HIMOYA QILISH UCHUN INNOVATSION TASHUVCHI MATRITSALARNI ISHLAB CHIQISH - Ergashova Zilola Avaz kizi; Salijonova Shakhnozakhon Dilmurodovna; Ruzibaev Akbarali Tursinbayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Funksional oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarishda sut kislotasi bakteriyalarini (SKB) yetkazib berishning barqaror tizimlarini ishlab chiqish tobora muhim ahamiyat kasb etmoqda. Tadqiqotning maqsadi Lacticaseiobacillus casei shtammini turli mikrokapsula materiallari, jumladan, natriy kazeinat, no‘xat oqsili, maltodekstrin, shuningdek, xitozan va sirka kislotasi asosidagi ko‘p qatlamli tizimlardan foydalangan holda kapsulalash samaradorligini baholashdan iborat. Ishda mikrokapsulalarning fizik-kimyoviy xossalari, kapsulalangan kukunning chiqishi va saqlash jarayonida bakteriyalarning yashovchanligi o‘rganilgan. Olingan natijalar, samaradorligi va barqarorligi ko‘rsatkichlari bo‘yicha o‘rganilayotgan kapsulalash tizimlari o‘rtasida sezilarli farqlarni ko‘rsatdi, bu probiotik mikroorganizmlarning saqlanishini oshirish uchun oqsil matritsalaridan, ayniqsa no‘xat oqsilidan foydalanish istiqbolli ekanligini tasdiqlaydi.