"AXBOROTNI KODLASH USULLARI VA ULARNING RAQAMLI TIZIMLARDA QO‘LLANILISHI" - Halilov.M.M; Xalimov Xursanali Husanboy o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada axborotni kodlash tushunchasi, uning asosiy turlari hamda zamonaviy raqamli tizimlarda qo‘llanilishi tahlil qilinadi. Axborotni kodlash jarayoni axborotni saqlash, uzatish va qayta ishlashda muhim ahamiyatga ega bo‘lib, kompyuter texnologiyalari va telekommunikatsiya tizimlarining asosini tashkil etadi. Maqolada matnli, grafik, audio va video axborotlarni kodlash usullari ko‘rib chiqilib, ularning afzalliklari va qo‘llanilish sohalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari axborotni samarali uzatish va xatolarga chidamlilikni ta’minlashda kodlashning ahamiyatini ko‘rsatadi.