"OPTIK KUCHAYTIRGICH VA UNING TURLARI" - Halilov.M.M; Xalimov Xursanali Husanboy o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada optik aloqa tizimlarida signalning kuchsizlanishini bartaraf etishda qo‘llaniladigan optik kuchaytirgichlar, ularning ishlash prinsipi va asosiy turlari o‘rganilgan. Optik tolali liniyalarda uzoq masofaga uzatishda yuzaga keladigan yo‘qotishlarni kamaytirishda EDFA, Raman va yarimo‘tkazgichli optik kuchaytirgichlarning ahamiyati tahlil qilindi. Turli kuchaytirgichlarning afzalliklari, kamchiliklari hamda qo‘llanilish sohalari solishtirildi. Tadqiqot natijalari optik tarmoqlarda signal sifatini oshirish va uzatish samaradorligini yaxshilash bo‘yicha xulosalar chiqarishga imkon beradi.