OPTIK TOLA BO’YLAB SIGNALLARNI TARQALISHI VA OPTIK TOLA TURLARI - Halilov.M.M; Burxonov Ibroximjon Nizomiddin o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola optik tola bo‘ylab signallarni tarqalish jarayoni, uning fizik asoslari hamda optik tolalarning asosiy turlari batafsil tahlil qilinadi. Optik signalning tola yadrosi orqali uzatilishi, to‘liq ichki qaytish hodisasi, so‘nish va dispersiya kabi omillarning signal sifatiga ta’siri yoritib beriladi. Shuningdek, bir modali va ko‘p modali optik tolalarning tuzilishi, ishlash prinsipi hamda ularning amaliy qo’llash sohalari taqqoslab o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari optik aloqa tizimlarining samaradorligini oshirish va yuqori tezlikda axborot uzatishni ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.