ATMOSFERA HAVO SIFATI VA AHOLI SALOMATLIGI - Azimova Maryamxon Kurbanovna; Allonova Madinabonu Mahmudjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Havo sifati va uning aholi salomatligiga ta’siri bugungi kunda global muammo sifatida e’tiborni tortmoqda. Shaharlar va sanoat hududlarida havoning ifloslanishi, ayniqsa, chang, zararli gazlar va kimyoviy moddalarning yuqori darajasi turli sog‘liq muammolariga olib keladi. Nafas yo‘llari kasalliklari, allergiyalar, yurak-qon tomir tizimi muammolari va boshqa surunkali kasalliklar havoning ifloslanishi bilan bevosita bog‘liqdir. Shu sababli havo sifatini monitoring qilish, ifloslanish manbalarini aniqlash va ularni kamaytirish bo‘yicha chora-tadbirlar ishlab chiqish muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada havoning sifatiga ta’sir etuvchi omillar, aholi sog‘lig‘iga xavfi va havoni tozalash bo‘yicha zamonaviy yechimlar tahlil qilinadi. Maqola havo sifati va salomatlik o‘rtasidagi murakkab bog‘liqlikni tushunishga, shuningdek, ijtimoiy va ekologik choralarni rivojlantirishga qaratilgan.