FRIKSION UZATMALAR VA ULARNING MEXANIK UZATMALARDAGI O‘RNI - Fazilov D.S; Kenjayev T.N; Chillaboyev S.B (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Friksion uzatmalar — aylanish momentini sirtlar orasidagi ishqalanish kuchi orqali uzatadigan mexanik uzatmalar turidir. Ular mexanik tizimlarda harakatni silliq tarzda uzatish, zarbani yumshatish va tezlikni muammosiz o‘zgartirish imkonini beradi. Ushbu tezisda friksion uzatmalarning tuzilishi, turlari, afzalliklari va qo‘llanilish sohalari ko‘rib chiqiladi.