PAYVANDLASHDA ISSIQ DARZLARNING PAYDO BO‘LISHI VA ULARNI OLDINI OLISH - Kenjayev T.N; Jo‘raqulov Z.N (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada payvandlash jarayonida issiq darzlarning paydo bo‘lish mexanizmlari, ularning asosiy sabablari va oldini olish usullari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Issiq darzlar metallning qattiqlashish jarayonida hosil bo‘ladigan ichki stresslar, deformatsiya, kimyoviy segregatsiya va harorat gradientlari bilan bog‘liq. Tadqiqotda harorat va deformatsiyaning darz paydo bo‘lish ehtimoliga ta’siri grafik tarzda keltirilgan.