PAYVANDLASHDA SOVUQ DARZLARNING PAYDO BO‘LISHI VA ULARNI OLDINI OLISH - Kenjayev T.N; Nasriddinov I.R (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada payvandlash jarayonida sovuq darzlarning paydo bo‘lish sabablari, ularning mexanizmlari va oldini olish usullari o‘rganiladi. Sovuq darzlar, asosan, metall soviganidan so‘ng ichki stresslar, vodorodning ta’siri va metall plastiklik darajasining kamayishi natijasida hosil bo‘ladi. Grafikda stress ortishi bilan sovuq darz paydo bo‘lish ehtimolining oshishi ko‘rsatilgan.