O‘ZBEKISTONDA NOGIRONLARNING INSON HUQUQLARI VA IJTIMOIY HIMOYASINING HUQUQIY ASOSLARI VA RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Usmanova Kamila Kamoljonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Maqolada sintetik narkotiklarning yangi shakllari (mefedron, alfa-PVP, spays va boshqalar) va narkojinoyatchilikning zamonaviy tendensiyalari ko‘rib chiqiladi. Oʻzbekistonda sintetik moddalar tarqalishining keskin o‘sishi, internet orqali sotish, yashirin laboratoriyalar tashkil etilishi sabablari tahlil qilinadi. Global miqyosda nitazenlar va ksilazin kabi yangi sintetik opioidlarning paydo bo‘lishi misollari keltiriladi. Shuningdek, 2025-2026 yillarga mo‘ljallangan milliy dastur doirasidagi profilaktika va kurash choralari muhokama qilinadi.