O‘ZBEK TILIDA PARONIMLARNING QO‘LLANILISHI - Yusupova Soxiba Islombek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada o‘zbek tilida paronim tushunchasining lingvistik mohiyati, ularning ifoda (shakliy) va mazmun (semantik) jihatlari ilmiy asosda yoritiladi. Paronimlarning fonetik va morfologik o‘xshashligi hamda ma’no farqlari tahlil qilinib, ularning nutq jarayonida qo‘llanilish xususiyatlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot davomida paronimlarning paydo bo‘lish omillari, ularning leksik tizimdagi o‘rni va noto‘g‘ri qo‘llanish natijasida yuzaga keladigan semantik-uslubiy xatolar misollar orqali asoslanadi. Maqola natijalari o‘zbek tilshunosligi, xususan, leksikologiya va nutq madaniyati sohalari uchun nazariy hamda amaliy ahamiyatga ega.