TALABA VA SHAKL SINFGA OID MASALALARNING ABSTRAKT SINFLAR VA ABC MODULI YORDAMIDA YECHISH. - Yusupov Mirsaid Abdulaziz o‘g‘li; Raxmatjonova Gulshoda Raximjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada obyektga yo‘naltirilgan dasturlash darsining muhim tushunchalaridan biri bo‘lgan abstrakt sinflar va ularni Python dasturlash tilida amalga oshirish uchun mo‘ljallangan abc (Abstract Base Classes) moduli batafsil tahlil qilinadi. Abstrakt sinflarning mohiyati, ularning dastur arxitekturasidagi o‘rni hamda murakkab tizimlarni loyihalashdagi ahamiyati keng yoritib beriladi.Maqolada abc modulining asosiy komponentlari — ABC bazaviy sinfi va @abstractmethod dekoratori orqali abstrakt metodlarni yaratish mexanizmi izohlanadi. Abstrakt sinflardan foydalanish orqali kodning mantiqiy tuzilishini mustahkamlash, merosxo‘rlik jarayonida majburiy metodlarni belgilash hamda dasturda xatoliklarning oldini olish imkoniyatlari ko‘rsatib beriladi.Shuningdek, abstrakt sinflar va oddiy sinflar o‘rtasidagi farqlar, interfeys tushunchasi bilan o‘xshash va farqli jihatlar tahlil qilinadi. Nazariy tushunchalar amaliy misollar orqali mustahkamlanib, real dasturiy loyihalarda abstrakt sinflardan samarali foydalanish bo‘yicha tavsiyalar beriladi.