MAHSULOT TARKIBINI REJALASHTIRISH MODELI - Xaydarov Ibrohimjon Usmonaliyevich; Raxmatjonova Gulshoda Raximjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada mahsulot tarkibini rejalashtirish modeli ishlab chiqarish tizimlarida samaradorlikni oshirish, tannarxni kamaytirish, resurslardan oqilona foydalanish, sifatni boshqarish va bozor ehtiyojlariga moslashuvchan javob berish maqsadida qo‘llaniladigan ilmiy yondashuv sifatida tahlil qilinadi. Maqolada tarkibni rejalashtirish jarayonining nazariy asoslari, matematik modellashtirish elementlari, resurs taqsimoti, xom ashyo ulushi, logistika, sifat mezonlari va iste’molchilar ehtiyojini inobatga olgan holda qaror qabul qilish metodologiyasi yoritiladi. Shuningdek, zamonaviy raqamli ishlab chiqarish tizimlari, ERP- platformalar, sun’iy intellektga asoslangan optimizatsiya algoritmlari va ta’siri ham muhokama qilinadi. Tadqiqot yakunida modelning afzalliklari, amaliy qo‘llanish yo‘nalishlari va istiqbollari bo‘yicha xulosalar keltirilgan.