RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA BUXGALTERIYA HISOBI VA MOLIYAVIY HISOBOTNI XALQARO STANDARTLAR ASOSIDA TAKOMILLASHTIRISH - Mamayunusov Bekzod Ravshanovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: So‘nggi yillarda iqtisodiyotda ro‘y berayotgan tub o‘zgarishlar, texnologik taraqqiyot va raqamlashtirish jarayonlari buxgalteriya hisobi va moliyaviy hisobot tizimiga ham o‘z ta’sirini kuchli tarzda ko‘rsatmoqda. Zamonaviy raqamli iqtisodiyotda axborot oqimi yuqori tezlikda va doimiy yangilanib borayotgan sharoitda, davlat va xususiy sektor tashkilotlari moliyaviy hisob va hisobotning shaffofligi, haqqoniyligi va xalqaro talablarga muvofiqligini ta’minlash borasida yangi yondashuvlarni izlashga majbur bo‘lmoqda. Bunday sharoitda xalqaro buxgalteriya hisobi va hisobot standartlari (XBHXS) global iqtisodiy muhitda muhim ahamiyat kasb etmoqda. Raqamli iqtisodiyotning taraqqiyoti sabab, kompaniyalar axborotlarni tez va aniq tarzda qayta ishlashi, moliyaviy hisobotlarni zamonaviy va ishonchli formatda tayyorlashi, undan manfaatdor tomonlar uchun uzluksiz va sifatli ma’lumot manbaini taqdim etishi zaruriyatga aylanmoqda.