IKKI O’LCHOVLI SOHADA DIFFUZIYA JARAYONINI MATEMATIK MODELLASHTRISH - Xaydarov Ibroximjon Usmonaliyevich; Xurshida Nabiyeva Iqboljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ikki o‘lchovli sohada diffuziya jarayonini matematik modellashtirish masalasi ko‘rib chiqiladi. Diffuziya — moddalar konsentratsiyasining vaqt va makon bo‘yicha tarqalish jarayoni bo‘lib, uni matematik tenglamalar yordamida ifodalash murakkab tizimlarni tahlil qilishda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotda J. Crankning “The Mathematics of Diffusion” (Oxford University Press, 1975) asarida bayon etilgan nazariy asoslar hamda reaksiya-diffuziya tenglamalari bo‘yicha zamonaviy yondashuvlar qo‘llanildi. Maqolada ikki o‘lchovli diffuziya tenglamasining analitik va sonli yechimlari, chegaraviy shartlarning ta’siri, hamda kompyuter simulyatsiyalari orqali natijalarni vizualizatsiya qilish usullari yoritiladi. Ushbu tadqiqot fizik, kimyoviy va biologik jarayonlarni chuqurroq tushunishga xizmat qiladi va amaliy qo‘llanilish imkoniyatlarini kengaytiradi.