NEFT VA GAZ UYUMLARINI O‘RGANISHDA BEVOSITA GEOLOGIK TADQIQOT USULLARI HAMDA QUDUQLAR TO‘RINI OPTIMALLASHTIRISH MASALALARI. - Bo‘riyev Sardor Sayfullaevich; Boboxonov Abbos Ruslanovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA/ ANNOTATION Ushbu maqolada neft va gaz uyumlarini o‘rganishda qo‘llaniladigan zamonaviy bevosita geologik tadqiqot usullari hamda konlarni samarali ishlatish jarayonida quduqlar joylashuvining optimal va ratsional variantlarini aniqlash masalalari yoritilgan. Mahsuldor qatlamlar bo‘yicha olinadigan geologik, fizik va filtratsion ma’lumotlarning neft va gaz zaxiralarini baholashdagi ahamiyati ilmiy jihatdan asoslangan. Quduqlar to‘rining shakli, zichligi va joylashuv sxemalarini tanlashga ta’sir etuvchi asosiy geologik va texnologik omillar tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari konlarni loyihalash va ishlatish samaradorligini oshirishda amaliy ahamiyatga ega. This article covers the issues of modern direct geological research methods used in the study of oil and gas heaps, as well as the identification of optimal and rational options for the location of wells in the process of effective exploitation of fields. The importance of geological, physical and filtration data obtained in terms of productive layers in the assessment of oil and gas reserves is scientifically based. The main geological and technological factors that influence the choice of shape, density and location schemes of the well Net have been analyzed. The results of the study are of practical importance in improving the efficiency of the design and operation of Mines.