YOSHLAR BILAN ISHLASH BOʻYICHA KASBIY-PEDAGOGIK FAOLIYAT VA UNING OʻZIGA XOSLIKLARI - Xalmatova Zarnigor Akmal qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada yoshlar bilan ishlash jarayonida kasbiy-pedagogik faoliyatning mazmuni, tamoyillari va o‘ziga xos jihatlari tahlil qilinadi. Yosh avlod tarbiyasi jamiyat taraqqiyoti va istiqbolini belgilovchi eng muhim omillardan biri sifatida qaraladi. Shu sababli pedagogning kasbiy mahorati, shaxsiy fazilatlari, kommunikativ imkoniyatlari, psixologik tayyorgarligi hamda yoshlar bilan ishlashdagi ijodiy yondashuvi alohida ahamiyat kasb etadi. Maqolada yoshlarning psixologik xususiyatlari, ularning ijtimoiy faolligi, motivatsiyasini shakllantirish usullari va tarbiyaviy ishlarda zamonaviy pedagogik texnologiyalardan foydalanishning afzalliklari yoritilgan. Shuningdek, yoshlar bilan ishlashda individual yondashuv, ijtimoiy-pedagogik qo‘llab-quvvatlash, ijobiy muhit yaratish va ular bilan samarali muloqot olib borishning ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari yoshlar bilan ishlovchi pedagoglarga amaliy tavsiyalar berish, kasbiy kompetentlikni rivojlantirish hamda ta’lim-tarbiya jarayonining samaradorligini oshirishga qaratilgan. Ushbu maqola yoshlar tarbiyasi masalalari bilan shug‘ullanuvchi mutaxassislar, talaba- pedagoglar hamda ilmiy izlanuvchilar uchun muhim nazariy va amaliy manba bo‘lib xizmat qiladi.