K-MEANS KLASTERLASH YORDAMIDA MIJOZLARNI SEGMENTLASH - Azimov Sardor Aburayhon o‘g‘li; Xolmatov Abrorjon Alisher o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola mijozlarni segmentlash jarayonida K-means klasterlash algoritmining qo‘llanilishi va samaradorligini o‘rganishga bag‘ishlangan. Mijozlar bazasini tahlil qilish va ularni turkumlarga ajratish bugungi biznesda marketing strategiyasini optimallashtirish, mijozlarga individual yondashuvni ta’minlash hamda sotuvlarni oshirish uchun muhim ahamiyatga ega. Maqolada K-means algoritmi asoslari, uning ishlash printsipi, klasterlar sonini tanlash mezonlari va algoritmning turli parametrlarga bog‘liqligi batafsil tushuntiriladi. Shuningdek, real mijozlar ma’lumotlari bazasi misolida klasterlash natijalari ko‘rsatilib, har bir segmentning xususiyatlari tahlil qilinadi. Olingan natijalar mijozlarni samarali segmentlash orqali kompaniyalar uchun marketing kampaniyalarini maqsadli yo‘naltirish va resurslarni optimal taqsimlash imkonini berishini ko‘rsatadi.