DAVLAT VA KORPORATIV XARIDLARNI IFODALOVCHI KO‘RSATKICHLAR TIZIMI VA TAHLILI - Yаkubоv Ulugbеk Kаsimоvich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqolada xo‘jalik yurituvchi subyektning pul oqimlarini tahlili asosida debitor va kreditor qarzlarini samarali boshqarish, xaridlar jarayoni monitoringini tashkil etish orqali moliyaviy barqarorlik hamda xavflarni kamaytirish masalasi yoritilgan. Davlat va korporativ xaridlarni moliyaviy tahlil ko‘rsatkichlari, usullari bayon etilgan. Davlat va korporativ xaridlarning moliyaviy tahlili asosida xo‘jalik yurituvchi subyektning moliyaviy natijalarini yaxshilash, xarajatlarini maqbullashtirish va moliyaviy xavflarni kamaytirish yuzasidan takliflar ishlab chiqilgan. Moliyaviy hisobotlarni tahlil qilish va ko‘rsatkichlarbni baholash, moliyaviy prognozlar tuzish va xavflarni tahlil qilish, xaridlar samaradorligini tahlil qilish asosida xavflarni boshqarish, xoʻjalik yurituvchi subyektning moliyaviy strategiyasini shakllantirish, investitsiyalarni tahlil qilish va baholash masalalari yoritilgan.