JAMIYATNI RIVOJLANTIRISHNING MATEMATIK MODELLARI - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli; G’afforova Zaxrobonu Ixtiyorjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolamda jamiyatni rivojlantirish jarayonlarini o‘rganishda matematik modellashtirish usullarining nazariy va amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Jamiyat murakkab, ochiq va dinamik tizim sifatida qaralib, uning demografik, iqtisodiy, ijtimoiy hamda ekologik jarayonlarini modellashtirish masalalari yoritilgan. Klassik demografik modellar, iqtisodiy o‘sish nazariyalari, ijtimoiy jarayonlarni tahlil qiluvchi statistik va tarmoq modellari hamda barqaror rivojlanishga qaratilgan ekologik modellar ilmiy nuqtai nazardan ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, zamonaviy axborot texnologiyalari, katta hajmdagi ma’lumotlar va sun’iy intellektning matematik modellashtirishdagi roli tahlil qilinadi. Maqolamda matematik modellashtirish jamiyatni ilmiy asosda boshqarish va strategik qarorlar qabul qilishning muhim vositasi ekanligi asoslab berildi.