IYERARXIK PRINSIPDAN FOYDALANIB, MATEMATIK MODELLAR QURISHGA DOIR MASALALAR - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.; Daminova Shohsanam Davlatjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada iyerarxik prinsip asosida matematik modellar qurish masalalari ko‘rib chiqiladi. Murakkab tizimlarni modellashtirishda iyerarxik yondashuvning nazariy asoslari, model tuzish bosqichlari hamda amaliy qo‘llanilish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Iyerarxik modellashtirish yordamida tizimning global va lokal xususiyatlarini birgalikda hisobga olish imkoniyati yaratilishi asoslab beriladi. Keltirilgan amaliy misol orqali ushbu yondashuvning samaradorligi namoyon etiladi. Tadqiqot natijalari iyerarxik prinsip asosida qurilgan matematik modellar murakkab tizimlarni tahlil qilish va boshqarishda samarali vosita ekanligini ko‘rsatadi.