UZATUVCHI MUHITLAR VA KANALNING O‘TKAZUVCHANLIK QOBILIYATI - Umarov Bekzod Azizovich; Alijonov Abdujabbor Ravshanjon Oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Uzatvchi muhitlar va kanalning o‘tkazuvchanlik qobiliyati kompyuter tarmoqlarida axborot uzatish samaradorligini belgilovchi muhim texnik omillardan biridir. Axborot oqimlari hajmining ortishi mavjud uzatish kanallarida signal sifati va tezligining pasayishiga olib kelishi mumkin. Ushbu ishda simli va simsiz uzatuvchi muhitlarning fizik va texnik xususiyatlari kanal o‘tkazuvchanligiga ta’siri nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Signalning so‘nishi, shovqin darajasi va chastota diapazonining cheklovlari asosiy muammo sifatida yoritiladi. Shuningdek, ushbu muammolarni bartaraf etishning zamonaviy texnologik yechimlari ilmiy asosda muhokama qilinadi.