MATEMATIK MODELLARNING NAZARIY VA AMALIY TADQIQIGA DOIR MASALALAR - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.; Azimjonova Mohinur Asiljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada matematik modellashtirishning nazariy asoslari, uning amaliy qo‘llanilishi, turli sohalarda modellarni yaratish tamoyillari hamda ularni tahlil qilish usullari yoritilgan. Tadqiqotda deterministik va stoxastik modellar, ularning tuzilishi va qo‘llanish sohalari, shuningdek differensial tenglamalar, optimallashtirish modellari, statistik modellashtirish va kompyuter simulyatsiyasining zamonaviy yondashuvlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada iqtisodiyot, biologiya, texnika, ekologiya va ijtimoiy jarayonlar uchun modellarni qo‘llash misollariga e’tibor qaratilgan. Amaliy tajriba, tahliliy yondashuvlar va modellarni baholash kriteriyalari asosida matematik modellarni samarali qo‘llashning ilmiy xulosalari berilgan.