IQTISODIYOTDA MATEMATIK MODELLARDAN FOYDALANISHNING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.; Muxsinova Sevinchxon Ikromjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada matematik modellashtirishning iqtisodiy jarayonlarni o‘rganishdagi nazariy asoslari va amaliy ahamiyati yoritiladi. Iqtisodiyotning murakkab va ko‘p omilli tizim ekanligi matematik modellar yordamida miqdoriy tahlil qilish zaruratini yuzaga keltirishi asoslanadi. Maqolada iqtisodiy modellashtirishda qo‘llaniladigan deterministik va stoxastik, statik va dinamik, chiziqli va chiziqli bo‘lmagan modellar tahlil qilinadi. Optimallashtirish, regressiya va korrelyatsiya usullarining iqtisodiy masalalarni yechishdagi roli ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, matematik modellashtirishning afzalliklari va cheklovlari ilmiy nuqtai nazardan baholanadi.