TRANZAKSIYA MODELLARI VA ULARNING MA’LUMOTLAR BAZALARIDAGI AHAMIYATI - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Muxsinova Sevinchxon Ikromjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada ma’lumotlar bazalarini boshqarish tizimlarida tranzaksiya tushunchasi hamda uning asosiy modellari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Tranzaksiyalar axborot tizimlarida ma’lumotlarning yaxlitligi va ishonchliligini ta’minlovchi muhim mexanizm sifatida qaraladi. Ishda tranzaksiyalarning asosiy xossalari, yassi, ierarxik va taqsimlangan tranzaksiya modellari mazmuni ochib beriladi. Shuningdek, tranzaksiya modellari yordamida axborot tizimlarining barqaror ishlashiga erishish masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari tranzaksiyalarni to‘g‘ri tashkil etish zamonaviy axborot tizimlari samaradorligini oshirishini ko‘rsatadi.