STRATEGIC COST ACCOUNTING (SCA) TIZIMI BO‘YICHA BOSHQARUV HISOBINI TASHKIL ETISH - Djumayeva Guzal Axtamovn; Yodgorova Aziza Nashir qizi; Karimov Damir Rahimjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqoladaStrategik Xarajatlar Hisobi (SCA) tizimi asosida boshqaruv hisobini tashkil etish masalalari o‘rganiladi. Zamonaviy bozor sharoitida an’anaviy xarajatlar hisobi korxonaning uzoq muddatli raqobatbardoshligini ta’minlash uchun etarli emas . Maqolada SCA tizimining mohiyati, asosiy vazifalari va korxonada joriy etish bosqichlari tahlil qilinadi. E’tibor uning strategik xarajatlar boshqaruvi, qiymat zanjiri tahlili va xarajatlar ustidan nazoratni kuchaytirishdagi o‘rniqa qaratilgan . Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, SCA tizimi strategik qarorlar qabul qilish uchun ishonchli axborot bazasini shakllantirish, resurslarni samarali taqsimlash va natijada korporativ raqobatbardoshlik hamda rentabellikni oshirishning amaliy vositasi hisoblanadi . Tizimni joriy etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar, jumladan, Faoliyatga Asoslangan Xarajatlar (ABC) va Maqsadli Xarajat (Target Costing) kabi usullardan foydalanish, shuningdek raqamli texnologiyalarni integratsiyalash masalalari ham yoritilgan .