HISOB TUSHUNCHASI, UNING TURLARI VA BOSHQARUVDA TUTGAN O‘RNI - Qo’ziyeva Maftuna Otabek qizi; Xayrullayev Shoxrux Xayrulla o‘g‘li; Maxmatqobulov Ulug'bek Husniddin o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola hisob tushunchasining nazariy asoslari, uning iqtisodiy boshqaruvdagi funksional ahamiyati va zamonaviy boshqaruv jarayonlarida egallagan o‘rni haqida ilmiy yondashuv asosida fikr yuritadi. Maqolada hisobning moliyaviy, boshqaruv, statistika va soliq hisobi kabi asosiy turlari, ularning maqsadi, predmet va uslubiy jihatlari keng yoritilgan. Shuningdek, raqamli transformatsiya sharoitida hisob tizimlarining modernizatsiyalash zaruriyati, boshqaruv qarorlarini optimallashtirishdagi roli, axborotning ishonchliligi va tezkorligi kabi mezonlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari hisob tizimining korxonalarda strategik rejalashtirish, nazorat va tahlil jarayonlarini takomillashtirishdagi muhim o‘rnini asoslaydi.