PEDAGOGIK JARAYONDA PSIXODIAGNOSTIK METODLARNI QO’LLASH: PSIXOMETRIK MEZONLAR ASOSIDAGI BAXOLASH TIZIMI - Madaminova Odinaxon Muqimjon qizi; Mahammadjonova Maftuna Doniyorbek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annоtatsiya: Ushbu maqoladapedagogik jarayonda psixodiagnostik metodlarning qo’llanishi va ularni ilmiy asoslashda psixometrik mezonlarning o’rni yoritiladi. Talimda o’quvchini to’g’ri baxolash jarayoni diagnostika vositalarining ishonchlilik, validlik, obektivlik, sezgirlik va standartlashganlik kabi ilmiy talablarga mos bo‘lishini taqozo etadi. Boshlang‘ich ta’limda o‘quvchilarning psixologik rivojlanishini baholash, ularning qobiliyatlari va individual xususiyatlarini aniqlash jarayoni psixometrik mezonlarga asoslangan diagnostika metodlaridan foydalanilgandagina samarali natija beradi. Maqolada psixometrik mezonlar mazmuni, ularning pedagogik baholash tizimidagi ahamiyati va diagnostika natijalarini ta’lim jarayoniga integratsiya qilish yo‘llari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari o‘qituvchilar uchun diagnostika vositalarini ilmiy asosda tanlash va qo‘llash bo‘yicha metodik tavsiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi.