ZAMONAVIY ISHLAB CHIQARISHDA MAHSULOT TANNARXINI BOSHQARISH: AN’ANAVIY TAMOYILLAR VA RAQAMLI TRANSFORMATSIYA CHAMBARCHAS BOG‘LIQLIGI - Djumayeva Guzal Axtamovna; Shomurodov Firdavs; Uroqboyev Zafarbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqotda ishlab chiqarish korxonalarining iqtisodiy barqarorligini ta’minlovchi asosiy omil — mahsulot tannarxini boshqarishning evolyutsion rivojlanishi tahlil qilinadi. Muallif an’anaviy xarajatlarni hisobga olish usullari (Standard Costing, ABC) bilan zamonaviy raqamli texnologiyalar (Sanoat 4.0, IoT, AI) o‘rtasidagi dialektik bog‘liqlikni ochib beradi. Maqolada raqamli transformatsiyaning tannarx strukturasini o‘zgartirishdagi roli, "aqlli" zavodlarda resurs tejash mexanizmlari va strategik boshqaruv qarorlarini qabul qilishda ma’lumotlar tahlilining (Data Analytics) ahamiyati ilmiy asoslangan.