MEHNATGA HAQ TO‘LASHDA KPI VA RAQAMLI BAHOLASH MEXANIZMLARINING O‘RNI - Djumayeva Guzal Axtamovna; Tinchlikova Nilufar Sirojiddin qizi; Jo’rayeva Shahrizoda otabek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqola zamonaviy raqobatbardosh iqtisodiy sharoitda tashkilotlarning samaradorligini oshirish uchun inson resurslarini boshqarishning yangi mexanizmlari– xodimlarning mehnat faoliyatini Asosiy Natijaviy Koʻrsatkichlar (KPI) orqali ob’ektiv baholash va bu jarayonni raqamli tizimlar asosida amalga oshirish zarurligiga bagʻishlangan. Oʻzbekiston misolida mehnatga haq toʻlash tizimini isloh qilish jarayonlari, jumladan, 2025-yilda belgilangan yangi minimal ish haqi meʼyorlari kontekstida KPI asosida ish haqini shakllantirishning nazariy va amaliy jihatlari oʻrganiladi. Tadqiqotda KPI tushunchasi,uning natijaviy, jarayonli, mijoz va xodimga yoʻnaltirilgan turlari, shuningdek, raqamli baholashning HRM, ERP tizimlari va sunʼiy intellekt vositalari orqali amalga oshirilishi haqida batafsil maʼlumot beriladi. Muallifning fikricha, ushbu mexanizmlar boshqaruv qarorlarining asosliligi va tezligini taʼminlab, xodimlarni aniq maqsadlarga yoʻnaltirishi va ularning tashabbuskorligini oshiradi. Biroq,maqolada KPI va raqamli baholash tizimlarini joriy etishda duch kelinadigan muammolar, xususan, texnologik infratuzilmaning etishmasligi, raqamli savodsizlik va anʼanaviy boshqaruv madaniyatining toʻsiqlari ham ochib berilgan. Xulosa qilib aytganda, mazkur tizimlarning muvaffaqiyatli joriy etilishi ularni puxta loyihalash, texnologik bazani rivojlantirish, xodimlarning raqamli koʻnikmalarini oshirish va insonparvarlik tamoyillariga rioya qilishni talab qiladi. Maqola kelgusidagi ilmiy tadqiqotlar Oʻzbekiston sharoitida KPI tizimlarining haqiqiy samaradorligini chuqurroq oʻrganishga qaratilishi kerakligini taʼkidlaydi.