UMUMIY O’RTA TA’LIM MAKTABLARIDA FIZIKA FANIDAN DARSLARNI KOMPOTENTLIKKA ASOSLANGAN TOPSHIRIQLAR ASOSIDA TASHKIL ETISH. - K. K. Urinova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya: Mazkur ishda umumiy o‘rta ta’lim maktablarida fizika fanidan darslarni kompetentlikka asoslangan topshiriqlar asosida tashkil etish masalalari yoritilgan. Tadqiqotda zamonaviy ta’lim talablaridan kelib chiqib, o‘quvchilarda tayanch va fan kompetensiyalarini shakllantirishda kompetentlikka yo‘naltirilgan topshiriqlarning o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Fizika darslarida nazariy bilimlarni amaliy faoliyat bilan uyg‘unlashtirish, hayotiy vaziyatlarga mos masalalar, tajribalar va muammoli topshiriqlar orqali o‘quvchilarning mustaqil fikrlashi, ijodkorligi hamda mantiqiy tafakkurini rivojlantirish imkoniyatlari ko‘rsatib berilgan. Shuningdek, kompetentlikka asoslangan yondashuvning o‘quv jarayonidagi samaradorligi, o‘qituvchi faoliyati va darsni rejalashtirishdagi o‘ziga xos jihatlari ochib berilgan. Ish natijalari fizika fanini o‘qitish sifatini oshirishda amaliy ahamiyatga ega.