GEOMETRIK OPTIKADAN TO‘LQIN OPTIKASIGA O‘TISHDA KEYS TOPSHIRIQLARI METODINING USTUVORLIGI - K. K. Urinova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya. Ushbu ishda geometrik optikadan to‘lqin optikasiga o‘tishda “keys topshiriqlari” metodining ustuvorligi masalasi o‘rganiladi. Geometrik optika klassik yondashuv sifatida nurning to‘g‘ri chiziqli tarqalishini tahlil qilsa, to‘lqin optikasi yorug‘likning interferensiya, difraksiya va polarizatsiya kabi to‘lqin hodisalarini hisobga oladi. Keys topshiriqlari metodi matematik fizika va optikada ko‘p hollarda to‘lqin tenglamalarining aniq va yaqin yechimlarini olishda qo‘llaniladi. Ishda ushbu metodning geometrik optikadan to‘lqin optikasiga o‘tishda yechim olishdagi ustuvorligi, hisoblash soddaligi va hodisalarni chuqurroq tahlil qilish imkoniyati ta’kidlanadi. Shuningdek, metod yordamida klassik optikadan to‘lqin tasviriga o‘tishda yuzaga keladigan murakkabliklar va ularni yengish yo‘llari ko‘rib chiqiladi.