UMUMIY O’RTA TA’LIM MAKTABLARIDA INKLYUZIV TA’LIM VA UNDA FIZIKA FANINI O’QITISHNI O’RNI VA AHAMIYATI - K. K. Urinova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya. Ushbu maqola umumiy o‘rta ta’lim maktablarida inklyuziv ta’limning mohiyati, ahamiyati va uning fizika fanini o‘qitishdagi o‘rni haqida tahlil qiladi. Inklyuziv ta’lim – barcha o‘quvchilarga, jumladan nogironligi yoki maxsus ta’lim ehtiyojlariga ega bo‘lgan bolalarga teng ta’lim imkoniyatlarini yaratish tizimi hisoblanadi. Fizika fanini inklyuziv darslarda o‘qitish orqali o‘quvchilar mantiqiy tafakkur, eksperiment ko‘nikmalari va muammolarni yechish qobiliyatini rivojlantiradi. Maqola shuningdek, o‘quv jarayonida differensial metodlar va turli o‘quv vositalaridan foydalanishning ahamiyatini ko‘rsatadi.Inklyuziv ta’lim – bu barcha o‘quvchilar, jumladan nogironligi bo‘lgan bolalar, turli qobiliyat va ehtiyojlarga ega bolalar uchun teng ta’lim imkoniyatlarini yaratish tizimidir.