XALQARO MEHNAT TASHKILOTINING MONITORING MEXANIZMLARI VA O‘ZBEKISTONDAGI AMALIY NATIJALARI - Abdug‘apporov Shukurjon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: O‘zbekiston Respublikasida Xalqaro Mehnat Tashkiloti monitoring mexanizmlari asosida olib borilgan izchil islohotlar natijasida 2013–2015- yillar davomida paxta sektorida bolalar mehnati to‘liq bartaraf etildi. 2017–2021-yillar oralig‘ida majburiy mehnatga qarshi kompleks chora-tadbirlar amalga oshirilib, davlat buyurtmasiga asoslangan paxta yetishtirish tizimi bekor qilindi, majburiy mehnat uchun jinoiy javobgarlik joriy etildi hamda mehnat inspeksiyasi vakolatlari sezilarli darajada kengaytirildi. Xalqaro Mehnat Tashkilotining 2021-yilgi monitoring natijalariga ko‘ra, paxta terimida ishtirok etgan 11 mingdan ortiq respondentning 99 foizi mehnatga ixtiyoriy ravishda jalb etilganini bildirgan, majburiy mehnat holatlari tizimli xarakterga ega emasligi tasdiqlangan. 2022-yilda mazkur natijalar xalqaro darajada e’tirof etilib, O‘zbekiston paxtasiga nisbatan 2011-yildan buyon amal qilib kelgan global boykot bekor qilindi. Ushbu raqamlar va faktlar Xalqaro Mehnat Tashkiloti monitoring mexanizmlarining O‘zbekistonda mehnat huquqlarini ta’minlashda real va barqaror natija berganini ko‘rsatadi.