OʻZBEKISTONDA MAVJUD FOIZ STAVKALARI - Fayziyev Raxim Xolmurzayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: O‘zbekiston Respublikasi mustaqillikka erishganidan so‘ng, iqtisodiyotni barqarorlashtirish, iqtisodiy islohotlarni bosqichma-bosqich amalga oshirish va aholi farovonligini oshirish borasida muhim qadamlar qo‘yildi. Jumladan, bank-moliya tizimi tubdan isloh qilindi, zamonaviy kredit tizimlari joriy etildi, foiz stavkalarining shakllanishi va ularning roliga alohida e’tibor berildi. Foiz stavkalari — bu moliyaviy bozorlar va iqtisodiyotda pul resurslarining harakati, investitsiyalar hajmi, ishbilarmonlik faolligi hamda umumiy iqtisodiy barqarorlik darajasi uchun muhim ko‘rsatkich hisoblanadi. O‘zbekiston moliyaviy bozorida foiz stavkalari siyosati Markaziy bank tomonidan kuchli nazorat qilinadi. Aynan Markaziy bank asosiy stavkani belgilash orqali mamlakatdagi tijorat banklari uchun yo‘nalish ko‘rsatadi. Shuningdek, foiz stavkalari moliyaviy resurslarning narxini belgilab, aholining jamg‘arma siyosatini ham shakllantiradi.