KATTA YOSHDAGI ODAMLARDA JISMONIY FAOLLIKKA MOTIVATSIYA VA SOG’LIKKA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR - Kadirov Rashid Xamidovich; Mahmudov Rashidbek Ulug'bek o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada katta yoshliq insonlarda jismoniy faollik darajasiga ta’sir etuvchi motivatsion, psixologik va ijtimoiy omillar hamda jismoniy faollikning sog‘liq ko‘rsatkichlariga ta’siri o‘rganiladi. Tadqiqot o’rganish davomida ilmiy manbalarga tayangan holda, 40 yoshdan o’tgan shaxslar orasida jismoniy faollikning pasayishiga olib keluvchi to‘siqlar, shu bilan birga, ularni faollikka undovchi ichki va tashqi motivlar tahlil qilindi. Natijalar shuni beradiki, sog‘liqni mustahkamlash, surunkali kasalliklarning oldini olish, ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash hamda psixologik barqarorlik, kundalik faoliyatda mustaqillikni saqlash kabi omillar jismoniy faollikning asosiy determinatorlari hisoblanadi. Jismoniy mashg‘ulotlar davomiyligi yurak-qon tomir tizimining faoliyatini yaxshilashi, stressni kamaytirishi, tana vaznini boshqarishi va qarish jarayonini sekinlashtirishi aniqlangan. Maqolada ushbu omillarning o‘zaro bog‘liqligi va katta yoshdagilar uchun samarali motivatsion strategiyalar ishlab chiqish uchun ilmiy xulosalar berilgan.