ЎЗБЕК ТИЛИДА ЭЪТИБОР ҚАРАТИШ ВОСИТАЛАРИНИНГ ПРАГМАТИК ФУНКЦИЯЛАРИ - Избосарова Хулкар (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Мазкур мақолада ўзбек тилида қўлланиладиган эътибор қаратириш воситаларининг прагматик ва семантик хусусиятлари таҳлил қилинади. Эътибор қаратириш воситалари мулоқотни бошлаш, нутқий алоқани фаоллаштириш ҳамда дискурсни бошқаришда муҳим рол ўйнайди. Тадқиқот доирасида ушбу воситаларнинг расмий ва норасмий нутқда, педагогик дискурсда ҳамда огоҳлантирувчи нутқий вазиятларда қандай прагматик функцияларни бажариши ёритилади. Таҳлил нутқ актлари назарияси ва контекстуал-прагматик ёндашув асосида олиб борилади.