TIBBIY TERMINOLOGIYANI O’RGANISHDA LOTIN TILINING PSIXOLINGVISTIK AHAMIYATI - Sharipova Asal Mash’al qizi; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ABSTRACT Ushbu ilmiy maqola tibbiy terminologiyani o‘rganish jarayonida Lotin tilining psixolingvistik jihatdan tutgan o‘rni va ahamiyatini kompleks o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi tibbiyot sohasida Lotin tilidan foydalanishning nafaqat an’anaviy leksik birliklar manbai, balki kognitiv jarayonlarni tartibga soluvchi, terminologik tizimni yaxlit va mantiqiy shakllantiruvchi psixolingvistik omil sifatidagi rolini aniqlashdan iborat. Tadqiqotda Lotin terminologiyasining semantik barqarorligi, morfologik izchilligi va xalqaro tushuniluvchanligi uning tibbiyot sohasidagi universal til sifatidagi psixologik afzalliklarini belgilash imkonini beradi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Lotin asosidagi terminologiya o‘quvchilarning kognitiv yukini kamaytirib, tushunish va esda qolish jarayonlarini yengillashtiradi, shu bilan birga kasbiy dunyoqarashning shakllanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada zamonaviy tibbiy ta’limda Lotin tilining psixolingvistik samaradorligini oshirish yo‘llari ham taklif etiladi.