TIBBIYOTDA LOTIN TILIDAGI BIBLIOGRAFIK TERMINLAR VA ULARNING AHAMIYATI - Doshanova Diladruz Bahadir qizi; Turdiyev Shuhrat Berdiyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ABSTRACT Ushbu ilmiy maqolada tibbiyot sohasida Lotin tilidagi bibliografik terminlarning tarixiy evolyutsiyasi, zamonaviy qoʻllanilishi va klinik amaliyotdagi ahamiyati kompleks tahli qilinadi. Tadqiqot davomida tibbiy bibliografiyaning asosiy lotincha atamalari, ularning xalqaro standartlashtirilgan shakllari va elektron resurslarda qoʻllanilish xususiyatlari oʻrganildi. [Thompson, 2019, p. 128] taʼkidlaganidek, "Lotin tili tibbiyotning universal leksikasi sifatida uning global tiliga aylangan". Maqolada tibbiyot talabalari va mutaxassislari uchun lotincha bibliografik terminlarni oʻzlashtirishning amaliy ahamiyati, shuningdek, xalqaro ilmiy muloqotda ularning roli ochib berilgan. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, tibbiy adabiyotlarning 92% dan ortigʻida lotincha terminlar faol qoʻllaniladi va bu koʻrsatkich har yili oshib bormoqda.