ORGANIZMDAGI VITAMINLARNING ROLI VA VITAMIN YETISHMOVCHILIGI BELIGILARI. - Ablxasanova Muhtasar Muzaffar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada vitaminlarning biologik faol moddalar sifatida organizmdagi metabolik jarayonlardagi ishtiroki, fermentlar tarkibidagi roli va immun tizimini mustahkamlashdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, asosiy vitamin turlari (A, B, C, D, E, K) yetishmaganda kuzatiladigan klinik belgilar va ularning oldini olish choralari tahlil qilingan. Vitaminlarning asosiy biologik vazifasi ularning koferment (fermentlarning nooqsil qismi) sifatida ishtirok etishidir. Ko’pgina fermentlar faqat ma’lum bir vitamin bilan birikkandagina faollashadi. Masalan, B guruhi vitaminlari uglevodlar va yog’larning parchalanishi natijasida energiya (ATF) hosil bo’lishini ta’minlaydigan biokimyoviy sikllarda asosiy katalizator hisoblanadi.