ASTMATIK XURUJLARDA BRONXOSPASTIK SINDROMNI BARTARAF ETISHNING ZAMONAVIY ASPEKTLARI - Abdullayev Tillavoldi Soliyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada nafas olish tizimining eng dolzarb muammolaridan biri bo‘lgan bronxial astma xuruji paytida yuzaga keladigan bronxospastik sindromni bartaraf etishning zamonaviy va samarali usullari tizimli tahlil qilinadi. Tadqiqotda xalqaro GINA (Global Initiative for Asthma) strategiyasining so‘nggi yillardagi (2023-2025) tavsiyalari asos qilib olingan bo‘lib, unda qisqa muddatli beta-2 agonistlar (SABA) monoterapiyasidan voz kechish va erta bosqichda ingalyatsion glyukokortikosteroidlarni (IGKS) qo‘llashga asoslangan yangicha yondashuvlar asoslab berilgan. Maqolada dori vositalarining qo‘llanilish ketma-ketligi, xususan, "smart- terapiya" kontseptsiyasi va favqulodda holatlarda bronxodilatatorlarning dozalash algoritmlari batafsil yoritilgan. Shuningdek, xurujni boshqarishda nebulayzer terapiyasining afzalliklari, dori moddalarini distal bronxlarga yetkazib berishdagi samaradorligi va tizimli glyukokortikosteroidlarning (GKS) yallig‘lanishga qarshi va beta-retseptorlar sezgirligini oshiruvchi roli ilmiy dalillar bilan ko‘rsatib o‘tilgan.