PEDAGOG-PSIXOLOGLAR TARBIYAVIY ISH METODLARINING TEXNOLOGIK ASOSLARI - Choriyeva Durdona Anvarovna; RAXIMOVA LAYLO XAMIDJON QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Zamonaviy ta’lim muassasalarida pedagogik jarayonning murakkabligi, tarbiyalanuvchi va pedagoglar o‘rtasidagi o‘zaro munosabatlarning ko‘p qirrali tabiati, shuningdek, maktabgacha ta’lim tashkilotlari va oilalar bilan bog‘liq hamkorlik jarayonlaridagi nizolar pedagogik konfliktologiyani dolzarb va ilmiy-amaliy jihatdan muhim soha sifatida ko‘rsatadi. Pedagogik konfliktologiya – bu ta’lim va tarbiya jarayonlarida yuzaga keladigan nizolarni tahlil qilish, oldini olish va samarali boshqarish usullarini o‘rganadigan ilmiy yo‘nalishdir. U pedagogning professional faoliyati davomida yuzaga keladigan qarama-qarshi holatlarni boshqarish ko‘nikmasini shakllantirishga qaratilgan. Zamonaviy pedagogik amaliyot shuni ko‘rsatadiki, maktabgacha ta’lim tashkilotlarida yuzaga keladigan pedagogik va ijtimoiy nizolarning ko‘pligi nafaqat bolalarning rivojlanishiga, balki pedagoglarning motivatsiyasiga, ota-onalar bilan hamkorlikning sifatiga ham bevosita ta’sir qiladi. Shu sababli, pedagogik konfliktologiyani o‘rganish dolzarb hisoblanadi, chunki u ta’lim-tarbiya jarayonining sifatini oshirish, pedagogik jarayonlarni optimallashtirish va hamkorlikni samarali tashkil etish imkonini beradi. Pedagogik konfliktologiyaning dolzarbligi shuningdek quyidagi omillar bilan belgilanadi: