URBANIZATSIYA. MIGRATSION JARAYONLAR VA ULARNING OQIBATLARI - Mahsutov Umarjon; Ibragimov G‘. G‘ (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Maqola urbanizatsiya jarayonining iqtisodiy sabablari va oqibatlarini tahlil qiladi. Insonlarning qishloqlardan shaharlarga ko‘chishi ish o‘rinlari, yuqori daromad va rivojlangan infratuzilma bilan bog‘liq bo‘lib, shahar mehnat bozorini kengaytiradi, ishlab chiqarish va xizmat ko‘rsatish sohalarini rivojlantiradi. Shu bilan birga, urbanizatsiya uy-joy narxlarining oshishi, transport tizimi va ekologik bosimning kuchayishi kabi salbiy oqibatlarga olib keladi. Qishloqlarda esa mehnat resurslarining kamayishi va iqtisodiy faollikning pasayishi kuzatiladi. Muallif urbanizatsiyaning ijobiy tomonlarini kuchaytirish va salbiy oqibatlarini yumshatish uchun qishloqlarda ish o‘rinlari yaratish, infratuzilmani rivojlantirish, shahar siyosatini takomillashtirish kabi chora-tadbirlarni taklif qiladi.