RAQAMLI IQTISODIYOTDA KIBERXAVFSIZLIK: DOLZARB MUOMMOLAR VA ISTIQBOLI YECHIMLAR - Xamdamov Suxrobbek Ravshanbek o‘g‘li; Ibragimov G‘anijon G‘ayratovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy raqamli iqtisodiyotni barqaror rivojlanishi uchun hal qiluvchi ahamiyatga ega bo‘lgan kiberxavfsizlik muammolari tahli qilinadi. Raqamli transformatsiya jarayonida iqtisodiy sub’yektlar, davlat tizimlari va yuridik shaxslarning muhim moliyaviy, tijorat va shaxsiy ma’lumotlari ko‘plab kiberxavflarga duchor bo‘lmoqda. Tadqiqotning asosiy maqsadi – raqamli iqtisodiyotning o‘ziga xos xususiyatlarini hisobga olgan holda, kiberxavfsizlikning dolzarb muammolarini aniqlash, ularning iqtisodiy oqibatlarini baholash va istiqbolli yechimlarni taklif etishdir. Maqolada kiberhujumlarning iqtisodiy jihatdan jismoniy va yuridik shaxslarga, shuningdek, makroiqtisodiy barqarorlikka ta’siri tizimli o‘rganiladi. Shuningdek, O‘zbekiston iqtisodiyotini raqamlashtirish sharoitida kiberxavfsizlikni ta’minlash yo‘nalishidagi chora-tadbirlar, xalqaro tajribalar va milliy risklarni boshqarishning zamonaviy usullari tahli qilinadi. Tadqiqotda ilmiy tahlil, statistik ma’lumotlar qiyosiy tahli, tizimli yondashuv kabi usullar qo‘llanilgan.