VAQTNI BEFOYDA SARFLASH MUAMMOSI VA UNING IQTISODIY- IJTIMOIY OQIBATLARI - Rayhonqulov Azizbek Karim o’g’li; Ibragimov G'anijon G'ayratovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tezisda insonlar orasida keng uchraydigan muammolardan biri — vaqtni behuda sarflash holati tahlil qilindi. Tadqiqotda vaqtni samarali boshqarishning iqtisodiy va ijtimoiy ahamiyati, vaqtni bekorga ketishiga sabab bo‘layotgan psixologik va texnologik omillar hamda ularning o‘qish, mehnat samaradorligi va shaxsiy rivojlanishga ta’siri o‘rganildi. Shuningdek, insonlar orasida smartfon, ijtimoiy tarmoqlar va ko‘ngilochar platformalarga haddan tashqari qaramlikning ortib borayotgani vaqt yo‘qotilishini kuchaytirayotgani aniqlandi. Tadqiqotning yakuniy qismida vaqtni rejalashtirish usullari, o‘zini boshqarish kompetensiyalarini rivojlantirish va raqamli gigiyena qoidalarini qo‘llash orqali vaqtni yo‘qotishni kamaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi.